Urine, nierbekken en urineleiders

Urine, nierbekken en urineleiders zijn nauw met elkaar verbonden. De urine wordt via buisjes verzameld in het nierbekken. Het nierbekken loopt taps toe in de richting van de nierhilus en zet zich voort in de urineleiders. Hiermee zorgen de nierbekken en de urineleiders voor het transporteren van de urine naar de urineblaas.

Urine in de Urineblaas

De urine wordt in de urineblaas opgeslagen. Als er ongeveer 350 ml urine verzamelt is wordt de urine door de blaas via de urinebuis uitgeplast.  In de wand van de urineblaas zitten verschillende spierlagen waardoor het mogelijk is om urine op te houden tot er wel 5 tot 10 liter in zit. De urineblaas ligt in het bekken direct op de bekkenbodem. Een lege blaas is plat, zodra de urine een bepaalde vullen heeft bereikt zal er een gevoel van aandrang om te plassen ontstaan.

Nierbekken

Een van de oorzaken van een nierbekken ontsteking is vaak dat er bacteriën via de plasbuis de blaas binnen zijn gekomen. Vanuit de blaas gaan ze via urineleiders naar het nierbekken. Meestal gaat het om een bacteriesoort die vooral in de darm leeft en af en toe ook rond de plasbuis zweeft.




 

Urinebuis (Urethra)

De urine gaat door de urinebuis naar buiten. Om de urinebuis zit een stevige spierlaag die door samentrekken zorgt dat de urine verder door de buis stroomt. Deze buis begint vanaf de voorzijde van de blaas. Om terugstromen van urine naar de blaas te voorkomen heeft de Urethra twee kringspieren dit dit voorkomen.

Urinebuis mannen

Het verloop van de urinebuis is verschillend bij mannen en vrouwen. De lengte van de urinebuis mannen is 15 tot 20 centimeter en loopt door de prostaat en penis. Deze buis dient dus tevens als afvoerbuis voor het sperma. Ook de prostaat heeft afvoergangen naar de urinebuis waarmee hij bij een zaadlozing prostaatvocht aan het sperma kan toevoegen.

Urinebuis vrouwen 

Bij de vrouwen is de lengte van de Urethra 2,5 tot 5 centimeter. Deze loopt vanaf de blaas als een rechte buis schuin naar voren en beneden. De urinebuis bij de vrouwen komt uit in het voorhof tussen de clitoris en de schaamlippen voor de vagina. Doordat deze buis heel kort is kan er sneller een blaasontsteking optreden.

Bestel online een urine zelftest.

Stinkende urine


Zwangerschap blaasontsteking

Zwangerschap, blaasontsteking of een urineweg infectie kan vaker voorkomen tijdens de zwangerschap. De zwangerschap zorgt ervoor dat je baarmoeder groter wordt waardoor de stand van je blaas veranderd. Tel daarbij op dat je urinebuis in deze periode wat korter wordt waardoor de bacteriën makkelijker via de plasbuis in je blaas kunnen komen. Het vervelende van dit alles is dat je blaas aan de binnenkant de bacteriën een kans geeft om flink te vermenigvuldigen wat zo een grotere kans op een blaasontsteking geeft. Het is van belang actie te ondernemen want het kan zijn dat de blaasontsteking in een nierbekkenontsteking overgaat. Dit is gevaarlijk want hiermee kun je je kindje vergiftigen.

Meer over blaasontsteking bij vrouwen.



Stinkende urine, Zwangerschap blaasontsteking

Het is gebleken dat zwangerschap de urine van meer vrouwen veranderd dan we denken. In de zwangerschapsperiode komen er meer zuren, hormonen, voedingsstoffen en mineraalzouten in de samenstelling van de urine. Je kan je voorstellen dat als je niet goed uit plast een deel van deze stoffen in de blaas achterblijven. Wat de kans op een blaasontsteking vergroot. Zorg er daarom altijd voor dat je je blaas goed leeg plast. Neem er ruim de tijd voor.

Zwangerschap blaasontsteking wat te doen

Let op: het is gebleken dat je tijdens een zwangerschap minder snel voelt dat je een blaasontsteking hebt. Dat komt omdat er geen pijn gevoeld wordt bij het plassen.
Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen tijdens de zwangerschap om de kans van het krijgen van een blaasontsteking te verminderen. Tijdens de zwangerschap is het normaal dat je vaker moet plassen. Dus wordt het lastiger om een blaasontsteking direct te herkennen. Bij twijfel kun je altijd zelf een test thuis doen. Is je test positief kun je naar de huisarts gaan om medicijnen te krijgen. De huisarts geeft je wel medicijnen die niet schadelijk zijn voor je kindje. Er zijn stemmen die aangeven dat een blaasontsteking in de laatste drie maanden van de zwangerschap vervroegt weeën kan opwekken. Of dit waar is weten we niet, het is wel zaak om rekening mee te houden.

Blaasontsteking een paar tips:

      • Veel drinken. En dan ook echt veel. Zeker 3 liter water per dag. Nadeel is dat je vaak naar de wc moet, maar je blaas wordt op deze manier vaak geleegd en gereinigd van bacteriën;
      • Stel een wc bezoek niet uit. Ga direct plassen en neem de tijd om de blaas helemaal leeg te plassen;
      • Kies een product met Cranberry’s als ingrediënt;
      • RUST! Als je blaasontsteking hebt gehad probeer dan goed uit te zieken. Laat eventueel je urine weer testen bij de dokter om er zeker van te zijn dat er geen restjes bacteriën zijn die weer kunnen opkomen;
      • Indien mogelijk gelijk na het vrijen proberen te plassen.

Belangrijk is als je na 3-5 dagen geen verbetering ziet bezoek je de huisarts. Zeker bij het zwanger zijn kan je geen enkel risico nemen. Goede kans dat hij je een antibioticakuur voorschrijft. Er zijn vrouwen die vaker dan 3 x per jaar last hebben van een blaasontsteking. Probeer dan of je kan laten onderzoeken of er andere oorzaken zijn.

Bestel online een urine zelftest.

Stinkende urine


Blaasontsteking man

Blaasontsteking man

Een man is beter beschermd tegen Blaasontsteking

Van nature is een man beter beschermd tegen een blaasontsteking dan vrouwen. Dat komt daar de afstand tussen penis en aars groot is. Het urinekanaal van de mannen is ook nog ongeveer 5x zo lang als van vrouwen. Daarnaast kunnen de microben de blaas moeilijk bereiken via de ingang bij de penis. Dit alles maakt dat ontstekingen aan de blaas bij de man minder vaak voorkomt dan bij vrouwen.




Een grieperig gevoel, pijn bij het plassen en vaak naar de wc moeten en kleine beetjes plassen kan duiden op een blaasontsteking. Hierdoor kan sterk stinkende urine ontstaan. Bij verwaarlozing van de ontsteking kan deze overgaan in een ontsteking van het nierbekken. In het geval van een nierbekken ontsteking is er meestal sprake van koorts en pijn in de balzak of in de zij. Ook kan de urine stolsels en bloed bevatten.

Blaasontsteking man

Blaasontsteking man

Blaasontsteking man en een vergrote prostaat

Heeft de man al een vergrote prostaat dan ontstaat er meer kans op een ontsteking aan de blaas omdat het plassen niet krachtig genoeg gaat en er steeds een beetje urine in de blaas achterblijft. In deze achtergebleven urine kunnen de bacteriën snel groeien. Bij een man gaat blaasontsteking vaak samen met een prostaat ontsteking. Suikerziekte kan er ook voor zorgen dat een man vatbaarder is voor een ontsteking in het algemeen. Bij een jonge man kan een blaasontsteking op een verborgen prostaat ontsteking wijzen.

Blaasontsteking behandelen

De dokter kan een blaasontsteking vaststellen en een behandeling met een antibioticakuur voorstellen. Wordt de ontsteking verwaarloosd kan deze zich uitbreiden tot een nierbekkenontsteking. Slaat de antibioticakuur niet aan of is er een andere oorzaak dat de ontsteking terugkomt zal de dokter verder gaan zoeken naar de onderliggende oorzaken. Door bijvoorbeeld suikerziekte kan een behandeling niet goed aanslaan. Het kan ook zijn dat er een blaassteentje of een niersteentje aanwezig is.

Zelf iets doen

Tijdens een blaasontsteking is het belangrijk om veel te drinken. De norm is minstens twee liter per dag. Hierdoor zal de blaas goed doorspoelen. Let er tevens op goed uit te plassen zodat er zo min mogelijk urine in de blaas achterblijft. Het wil ook nog wel eens helpen om sinaasappelsap of grapefruitsap te drinken. Blaasontstekingen is niet besmettelijk.

Bestel online een urine zelftest.

Stinkende urine