Blaasontsteking man

Blaasontsteking man

Een man is beter beschermd tegen Blaasontsteking

Van nature is een man beter beschermd tegen een blaasontsteking dan vrouwen. Dat komt daar de afstand tussen penis en aars groot is. Het urinekanaal van de mannen is ook nog ongeveer 5x zo lang als van vrouwen. Daarnaast kunnen de microben de blaas moeilijk bereiken via de ingang bij de penis. Dit alles maakt dat ontstekingen aan de blaas bij de man minder vaak voorkomt dan bij vrouwen.
Een grieperig gevoel, pijn bij het plassen en vaak naar de wc moeten en kleine beetjes plassen kan duiden op een blaasontsteking. Hierdoor kan sterk stinkende urine ontstaan. Bij verwaarlozing van de ontsteking kan deze overgaan in een ontsteking van het nierbekken. In het geval van een nierbekken ontsteking is er meestal sprake van koorts en pijn in de balzak of in de zij. Ook kan de urine stolsels en bloed bevatten.

Blaasontsteking man

Blaasontsteking man

Blaasontsteking man en een vergrote prostaat

Heeft de man al een vergrote prostaat dan ontstaat er meer kans op een ontsteking aan de blaas omdat het plassen niet krachtig genoeg gaat en er steeds een beetje urine in de blaas achterblijft. In deze achtergebleven urine kunnen de bacteriën snel groeien. Bij een man gaat blaasontsteking vaak samen met een prostaat ontsteking. Suikerziekte kan er ook voor zorgen dat een man vatbaarder is voor een ontsteking in het algemeen. Bij een jonge man kan een blaasontsteking op een verborgen prostaat ontsteking wijzen.

Blaasontsteking behandelen

De dokter kan een blaasontsteking vaststellen en een behandeling met een antibioticakuur voorstellen. Wordt de ontsteking verwaarloosd kan deze zich uitbreiden tot een nierbekkenontsteking. Slaat de antibioticakuur niet aan of is er een andere oorzaak dat de ontsteking terugkomt zal de dokter verder gaan zoeken naar de onderliggende oorzaken. Door bijvoorbeeld suikerziekte kan een behandeling niet goed aanslaan. Het kan ook zijn dat er een blaassteentje of een niersteentje aanwezig is.

Zelf iets doen

Tijdens een blaasontsteking is het belangrijk om veel te drinken. De norm is minstens twee liter per dag. Hierdoor zal de blaas goed doorspoelen. Let er tevens op goed uit te plassen zodat er zo min mogelijk urine in de blaas achterblijft. Het wil ook nog wel eens helpen om sinaasappelsap of grapefruitsap te drinken. Blaasontstekingen is niet besmettelijk.

Bestel online een urine zelftest.

Stinkende urine

Zwangerschap blaasontsteking